לראשונה בגליל העליון כינוס בינלאומי בחקר הסרטן – ייערך בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בצ
- שיווק ומכירות
- Nov 11, 2015
- 2 min read
בכינוס ישתתפו וירצו מיטב החוקרים מרחבי העולם בתחום הביואינפורמטיקה
בחודש נובמבר יתקיים בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בגליל כינוס בינלאומי ראשון וייחודי בתחום חקר הסרטן בראשותה של ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן חוקרת מהפקולטה לרפואה של בר-אילן בגליל ופרופ' לרס ג'נסון. בכינוס ישתתפו וירצו מיטב החוקרים מרחבי העולם בתחום הביואינפורמטיקה: מדנמרק, ספרד, אוסטרליה, ארה"ב, ישראל וחוקרים המייצגים חברות מסחריות. בכינוס ישתתפו סטודנטים למחקר מהודו, ניגריה, ספרד וממדינות נוספות. כמו כן, ישתתפו סטודנטים זרים הלומדים בישראל, סטודנטים ישראלים מהאוניברסיטאות בר אילן, ת"א, העברית, חיפה, טכניון וסטודנטים מבתי החולים רמב"ם, הדסה ונהריה.
ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן, ביואינפורמטיקאית בהכשרתה, עומדת בראש המעבדה בפקולטה לרפואה המתמקדת באסטרטגיות לזיהוי אתרי מטרה פוטנציאליים לפיתוח תרופות לריפוי תאים סרטניים. ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן היא בעלת תואר ראשון במתמטיקה ובמדעי המחשב ותואר שני בביולוגיה חישובית מאוניברסיטת בר אילן. התמחותה היא בנושא ניבוי מבני חלבונים באמצעות שיטות ייחודיות לחישוב המבנה. את לימודי הדוקטורט השלימה במכון ויצמן בתחום ביולוגיה חישובית ואת הפוסט דוקטורט בתחום ביולוגיה של מערכות. ד"ר פרנקל-מורגנשטרן השלימה את לימודי הפוסט-דוקטורט בספרד וקיבלה מימון מחקר(גראנט) מטעם מלך ספרד – שאותו מקבלים רק שני חוקרים בשנה- בנושא "חלבוני איחוי". בשנת 2014 חזרה לארץ והקימה מעבדה בפקולטה לרפואה בגליל.
במרוצת לימודיה יצרה ד"ר מילנה קשרי מחקר עם חוקרים רבים, אחד מהם הוא פרופ' לרס ג'נסון מדנמרק. יחד ערכו מחקר פורץ דרך, שגילה ממצא מדעי חדש בתחום הסרטן: "גנים משתמשים בקידוד לא אופטימלי בזמן תהליך חלוקת התא". ממצא זה מהמחקר המשותף פורסם ועדיין מתפרסם בכתבי עת ובמחקרים מדעיים יוקרתיים.
חזונה של ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן הוא למצוא באמצעות כלים מודרניים של ביולוגיה חישובית את הפתרון למחלת הסרטן. "אני מאמינה שיש דרכים יצירתיות לריפוי הסרטן. ישנה הערכה כי לאנשים חולים במחלה יש "גנים מוזרים" הדבוקים זה לזה, שגורמים לדחף ביצור תאים סרטניים ולמחלות נוספות. אנו מתכוונים למצוא את אותם גנים בכל סוגי הסרטן ולהבין את דרך פעולתם כדי למצוא פתרון למחלה ולמחלות אחרות".
כיום, במעבדתה שבפקולטה לרפואה בגליל ד"ר פרנקל-מורגנשטרן ממשיכה את שיתוף הפעולה המחקרי ישראלי-דני עם פרופ' לרס ג'נסון. שניהם זכו במשותף במענק מטעם הסוכנות הדנית למדע ומבצעים מחקר בנושא: "גישות לכריית מידע ביו-רפואי מן הספרות במטרה לזהות חלבוני איחוי סרטניים וסווג השינויים הקורים ברשתות סרטניות". מטרת המחקר היא לבחון את האפשרות לשימוש בכריית מידע ביו-רפואי לצורך בניית מאגר מידע כולל של חלבוני איחוי, הרצפים שלהם והאינטראקציות בניהם.
מידע רב מרצפים של חלבוני איחוי הקשורים בסרטן נהיה נגיש לאחרונה הודות לשיטות ריצוף גנים מתקדמות. על מנת להבין את המשמעות הביולוגית של כמות גדולה כל כך של מידע יש צורך לנתח אותה בהקשר של הידע הביולוגי הרב העומד לרשותנו כיום. הדרך לביצוע בפועל עדיין עומדת כאתגר פתוח, כיוון שכל הידע הביולוגי נמצא במאמרים. בעזרת שיתוף פעולה דני-ישראלי המבוצע במעבדתה של ד"ר פרנקל-מורגנשטרן נעשה מחקר העונה על השאלה: כיצד ניתן ליצור ולנצל כלים לכריית מידע לזיהוי חלבוני איחוי ייחודיים.
"הכינוס שיתקיים בחודש נובמבר ישמש ככלי לסיעור מוחות בנושא מחקר זה ויאפשר לפתור את האתגרים העומדים בפנינו".ד"ר פרנקל-מורגנשטרן מספרת כי יש היענות מאוד גדולה להשתתף בכינוס ובתוך פחות משבועיים נרשמו למעלה מ-50 משתתפים מהארץ ומהעולם.
ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן, מספרת כי הגיעה לפקולטה מתוך ציונות ובשל ההזדמנות שניתנה לה להביא את חזונה למימוש- פתיחת מעבדה לביולוגיה מולקולארית ויחידה לביואינפורמטיקה, המשלבת מחקר מעשי ותיאורטי. ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן, נשואה ואימא לשלושה ילדים ומתגוררת באחד מישובי משגב.
Comentarios